Dobro obratite pažnju: Osam jasnih znakova koje vam tijelo šalje kada nešto nije u redu
Breaking News

Dobro obratite pažnju: Osam jasnih znakova koje vam tijelo šalje kada nešto nije u redu

Naše tijelo nas kroz određene simptome upozorava da nešto nije uredu, ovdje vam donosimo neke od njih:

Krhka kosa i nokti – Mogu ukazivati na to da vam nedostaju vitamini B kompleksa.Oni se najviše nalaze u žitaricama.Možete jesti zob, praviti zobene kaše,  Pored toga,može značiti da imate ned0statak proteina.

Jedite meso, ali i ostale namirnice bogate proteinima.  Kao što su grah, leća, orašasti plodovi.  Nedostatak željeza može ukazivati na isto.

Pored krhkih noktiju, može se desiti da vam se na noktima stvaraju bijele tačkice. Što također ukazuje na ned0statak željeza.  Jedite meso(crveno meso, džigerica), pijte prirodne sokove, posebno od cvekle, borovnice.

Suha koža, pojava bora – Potrebno je da unosite više vode. Jedite više voća i povrća, te ribu jer je riba bogata omega tri masnim kilesinama. U nedostatku masnih kiselina, mogu se javiti pr0blemi sa kožom.

Konstantni umor i slabost u mišićima – Slabost i bolovi u mišićima se mogu javiti zbog nedostatka kalcijuma, kao i magnezijuma.  Mogua je i pojava umora, a umor se javlja i kod nedostatka željeza.

Kako biste unijeli magnezijum i ostale mienrale jedite više voća i povrća, pijete prirodne sokove. U ishranu uvrstite i ove namirnice koje sadrže dosta magenzijuma, a to su: sjeme bundeve, laneno sjeme, sjeme suncokreta, čia sjemenke, indijski orah

Blijedilo – Osim toga što se može javiti zbog nenaspavanosti, može ukazivati  i na oslabljen imunitet, te nedostatak željeza.

Akne ili svarb kože – Osim što mogu ukazivati na alergije, moguće je da je posljedica nezdrave ishrane. Ukoliko unosite dosta masti, šećera, te prerađenih mesnih proizvoda moguće je da ćete imati nezdravu kožu, pojavu svraba i ostalih kožnih pr0blema.

Naglo dobijanje kilograma – Može se povezati sa nedostatkom joda. Osim toga, sa pr0blemima štitne žlijezde, policističnim jajnicima i sl. Svakako da je bitno da provjerite stanje sa hormonima, tako ćete znati koji je uzrok. Ne zapuštajte se.

Krvarenje desni i sporo zarastanje rana – Moguće je da vam nedostaje vitamina C. Jedite što više citrusnog voća. Možete jesti i ostalo voće, npr. ribizle i borovnice su pune vitamina C. Od povrća vam je zelena paprika bogata vitaminom C, smatra se da zelean paprika ima  tri puta više vitamina C od limuna.

Ipak, kada koristite limun, nipošto ne stavljate u vruć čaj. Trebate znati da je vitamin C termolabilan i gubi ljekovito dejstvo u vrućem. Stoga, sačekajte da se malo napitak ohladi, prije nego dodate  limun.

Umor, depresija – Nemojte misliti da se jedino vi tako osjećate. Moguće je da ćete biti neraspoloženi ukoliko ne unosite dovoljno hranjljivih materija. Nedostatak vitamina i minerala može dovesti do toga, ali naravno i poremećaj kod rada hormona.

Što se vitamina tiče. nedostatak vitamina D može dovesti do tih stanja. Izlaganje suncu će dovesti do toga da dobijemo potrebne količine vitamina D. Dovoljno je izložiti se 15 minuta dnevno, ne previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *