Sindrom nemirnih nogu: Provjerite odmah, evo kad trebate u bolnicu
Breaking News

Sindrom nemirnih nogu: Provjerite odmah, evo kad trebate u bolnicu

Ovo je znak da imate sindrom nemirnih nogu. Odmah provjerite: Sindrom nemirnih nogu je stanje koje uzrokuje nekontrolisan poriv za pomicanjem nogu, zbog osjećaja nemira ili nelag0de.

Ovo stanje se može javiti u  bilo kojoj životnoj dobi, a obično se pogoršava sa godinama. Smatra se da je uzrok nedovoljna količina dopamina u mozgu koji je odgovoran za kontrolu pokreta mišića.

Vodeći simptom koji se javlja jeste nagon za pomicanjem nogu. Nelag0da se smanjuje kretanjem, pokretima poput istezanja.  Simptomi se obično p0goršavaju naveče.  Javlja se i noćno trzanje udovima koje je se obično javlja kada spavate.

Ovaj sindrom rijetko zahvata  druge dijelove tijela, npr. ruke. Možete posjetiti doktora kako biste znali kako da ublažite ove simptome.  Sindrom se može javiti uz stanja kao što su nedostatak željeza, zatajenje bubrega, b0lesti kičmene moždine…

Povezan je i sa konzumiranjem alk0hola.  Tako da trebate  paziti na svoje životne navike, ostavite one l0še i zamijenite ih dobrim i korisnim po vaše zdravlje.  Stanje je povezano i sa proširenim venama.  Nastanak proširenih vena je genetski uslovljeno, ali stanje pogoršava dugo sjedenje ili stojanje u istom položaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *