Krvni ugrušak može biti k0ban: Evo koji su prvi simptomi, ako ih osjetite istog trena doktoru
Breaking News

Krvni ugrušak može biti k0ban: Evo koji su prvi simptomi, ako ih osjetite istog trena doktoru

Krvni ugrušci su nakupine krvi koje su se iz tečnog stanja promijenile u gel stanje. Veoma je opasno kada se pojave duboko u venama.  Posebno je 0pasno kada se krvni ugrušak kreće i takav može doći do srca ili pluća.

Duboka venska tromboza može izazvati plućnu emboliju, što može završiti sa smr.ću. Ovo su najčešći simptomi na koje trebate da obratite pažnju:

Lupanje srca – Pritisak u plućima, ukoliko je krvni ugrušak tu.  Ubrzan rad srca može biti uzrokovan niskim nivoom kisika u plućima. U svakom slučaju posjetite ljekara.

Kratkoća daha je također jedan od znakova.

Neočekivani napadi kašlja – Suhi kašalj, otežano disanje,  bol u prsima, povećana brzina rada srca mogu ukazivati na ovo stanje.

Bol u grudima – Oštra bol u grudima, prilikom udaha, može značiti plućnu emboliju, ali i infarkt srca.

Jake crvene ili tamne tačke na nozi mogu biti simptom krvnog ugruška u nozi, 0pasno je jer se krvni ugrušak kreće prema srcu, plućima, pa i mozgu.

Bolovi u rukama ili nogama  mogu ukazivati na prisustvo krvnog ugruška.  Dolazi do grčenja mišića.

Potpuno ili djelimično sljepilo – Ovo je hitan slučaj, pogotovo ukoliko imate vrtoglavicu ili otežano održavanje ravnoteže.

Povraćanje – P0vraćanje i b0lovi u stomaku mogu ukazivati na prisustvo krvnog ugruška u stomaku.  U slučaju da  crijeva ne dobivaju dovoljno krvi, možete osjetiti mučninu, imati krv u stolici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *