Šta oblik vaše stolice govori o vašem zdravlju: Dobro obratite pažnju, ljekar upozorava
Breaking News

Šta oblik vaše stolice govori o vašem zdravlju: Dobro obratite pažnju, ljekar upozorava

Hitno upozorenje, evo šta  oblik vaše stolice govori o vašem zdravlju: Izgled vaše stolice može dosta toga reći o vašem zdravlju.  Evo  šta to može značiti:

Tvrdi komadići – Ukazuju na ishranu siromašni vlaknima i to da je stolica dugo ostala u debelom crijevu.  Unosite više vlakana koji će pospješiti probavu.

Voluminozna ili grudičasta stolica – Upućuje na zatv0r ili na dehidrataciju.  Unosite više  tečnosti, hrane bogate vlaknima i  pojačajte fizičku aktivnost.

Meka stolica – Ukazuje na dijareju i može biti i znak b0lesti crijeva. Ukoliko vam se ovo češe dešava, potrebno je da provjerite kod ljekara.

Vodenasta stolica – Otiđite kod ljekara jer ukazuje na zdravstveni pr0blem. Pogotovo, ako imate više od pet stolica dnevno.

Bitno je da pratite i to koliko često imate nuždu. Pored toga, obratite pažnju na boju. Nekada se desi da je stolica crvenkasta, ukoliko ste jeli cveklu ili neke namirnice takve boje onda nema potrebe da se brinete.

Boja potiče od hrane. Ipak, nekada se desi da je prisutna krv u stolici. U tom slučaju posjetiti ljekara. Krv u stolici može ukazivati na  parazite, p0lip ili tumor crijeva.

Ne kažemo da je striktno riječ o tome, ali trebate da se pregledate. Krvarenje se može javiti uslijed pojave hem0roida. Zelenkasta stolica može ukazivati na Cronovu bolest. Žuta na pr0bleme sa žuči, parazitima ili određenim infekcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *