Kako ispraviti grbu na vratu: Samo slijedite pet savjeta i riješit ćete se muke
Breaking News

Kako ispraviti grbu na vratu: Samo slijedite pet savjeta i riješit ćete se muke

Stvorila vam se grba na vratu? Evo kako ćete je ispraviti: Kifoza je zakrivljenje srednjeg dijela kičme.  Obično se javlja kod starijih osoba. Može doći do nastajanja grbe na vratu kao što je prikazano na slici, a moguće je i da se u ozbiljnijim slučajevima jave pr0blemi sa srcem i plućima.

Kifoza se može javiti i kod mlađih osoba uslijed malf0rmacije kostiju. Tada se preporučuje nošenje steznika, a rjeđe operativni zahvat.  Ovdje ćemo vam dati savjete koji će spriječiti nastajanje ove grbe:

Pazite na kilažu – Višak kilograma vam dodatno može otežati i stvoriti pr0blem s kičmom. Hranite se zdravo, budite fizički aktivni i izbacite nezdrave namirnice iz ishrane.

Obratite pažnju na položaj spavanja – Ako spavate na leđima, onda vam je preporučljivo da jastuk bude ovako postavljen ispod vrata. Pazite na krevet da ne bude previše mekan.

Trenirajte leđne mišiće – Bilo bi dobro da radite vježbe koje jačaju gornji dio tijela, uključujući ramena i vrat.

Ispravno držanje – Gledajte da uvijek imate ispravno držanje, pa i kada ste  sami.  Dobro  bi vam došlo da plivate. To je odlična fizička aktivnost koja će pomoći kod pr0blema kičme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *