Gazite je po dvorištu, a niste ni svijesni da vam jedan list može spasiti život: Najbolji lijek iz prirode
Breaking News

Gazite je po dvorištu, a niste ni svijesni da vam jedan list može spasiti život: Najbolji lijek iz prirode

Gazite ga po dvorištu, a  niste ni svjesni da vam jedan list može spasiti život: Često nismo svjesni koliko neke biljke mogu biti ljekovite.  Ovdje ćemo govoriti o jednoj koju često viđate, a sigurno niste svjesni njene ljekovitosti.

Riječ je o maslačku. Možete ga jesti kao salatu jer je bogat vitaminima i mineralima. Korijen maslačka sadrži tarakscin, pektine, stereol, tanin, kalijum. Maslačak jača organizam, čisti ga od t0ksina.  Dobar je za respiratorne pr0bleme.

Posebna uloga se ogleda u tome što pomaže kod pr0blema probavnog trakta. Naime,  pospješuje varenje, čisti jetru. Dobar je i za želudac, pomaže i kod čira želuca. Ovdje ćemo vam dati savjet kako da napravite čaj. Čaj je posebno dobar za tretiranje jetre. Evo kako da ga napravite:

Potrebno je uzeti 25 grama korijena maslačka i 25 grama listova.   Te dijelove biljke prokuhati u litru vode. Kuhati pola sata. Potom procijediti. Što se tiče načina konzumiranja,  preporučuje se jedna šolja dnevno  prije svakog obroka.

Obično pola sata prije obroka. Savjetujemo da pazite gdje berete biljke. Nije preporučljivo da ih berete tamo gdje je veliki promet jer mogu biti onečišćene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *