Znate li šta znače rupice i rezovi na Petit keksu? Velika misterija koja je napokon otkrivena
Breaking News

Znate li šta znače rupice i rezovi na Petit keksu? Velika misterija koja je napokon otkrivena

Svi znamo za Petit keks, ali šta znače rupice i rezovi na njemu? Sada ćete saznati: Nema ko nije čuo za Petit keks. Od starijih, pa do mlađih generacija.  Keks koji je tu od našeg djetinjstva, do starosti. Tako jednostavan, a tako dobar.

Bilo da ga jedete samog ili uz čaj, mlijeko. Da ne nabrajamo kakve sve slatkiše možete da napravite uz ovaj keks. Poznati keks Petit Beurre je nastao u Francuskoj, tačnije u gradu Nantu. Davne 1846. godine.

Proizveo ga je Louis Lefèvre-Utile, a interesantan podatak je taj da je ideju za dizajn keksa dobio zbog izgleda stolnjaka njegove bake. Vijekovima se proizvodi i možemo reći da je najpoznatiji keks na svijetu.

Ono što na Petit keksu primjetimo jesu rubovi i rupice. Vjerovatno niste puno obraćali pažnju na to. Nakon ovih podataka  mislimo da ćete više obraćati pažnju. Ipak, ti detalji nisu tu tek tako već imaju svoje značenje.

Četiri ruba označavaju četiri godišnja doba. 52 zupca označavaju broj sedmica u godini, dok 24 rupice na keksu označavaju broj sati u jednom danu. Da li ste znali za ove podatke? Mnogi nisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *