Menopauza me pretvorila u m0nstruma, a onda mi je prijateljica dala savjet zbog kojeg mi se desio preokret u životu
Breaking News

Menopauza me pretvorila u m0nstruma, a onda mi je prijateljica dala savjet zbog kojeg mi se desio preokret u životu

Žene u men0pauzi prolaze kroz razne promjene. Evo kako ih lakše podnijeti: Za menopauzu su karakteristične razne promjene. One se vezuju obično za promjene raspoloženja koje su nagle. Dešava se da ushićenje naglo pređe u ljutnju i obrnuto.

Ono što je još karakteristično jeste ti naleti vrućine koju žene osjećaju. Dešava se i da ne možete spavati. Sve to je normalno i niste jedina žena koja prolazi kroz to. I vaši ukućani trebaju imati razumijevanja za to.

Okružite se dragim osobama, radite aktivnosti koje volite. Opustite se, nađite vremena za stvari koje vas opuštaju, nađite neke hobije.  Ne zaboravite ni zdravu ishranu, fizičku aktivnost. Šetnja je odlična fizička aktivnost.

Što se ishrane tiče, odgovarale bi vam i namirnice koje sadrže fitoestrogene. Namirnice koje  ih sadrže jesu zelena salata, kupus, leća, grah, grašak.  Smatra se da je preporučljivo jesti 50-100 g hrane bogate fitoestrogenima.

Bolje jesti u manjim količinama, a češće. Soja također sadrži fitoestrogene, ali je nije preporučljivo konzumirati jer je soja najčešće genetski modifikovana i kao takva nije dobra za naše zdravlje.

Zbog bolje apsorpcije pijte jogurt ili kefir. To su prirodni probiotici, a probiotici održavaju crijevnu floru. Konzumiranje probiotika se preporučuje kada koristite antibiotike jer antibiotici narušavaju crijevnu floru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *