Uberite je i stavite pod jastuk: Pogledajte šta će vam se desiti, iznenadit ćete se
Breaking News

Uberite je i stavite pod jastuk: Pogledajte šta će vam se desiti, iznenadit ćete se

Uberite ovu bijlku danas i  stavite pod jastuk. Evo šta će vam se desiti: Sigurno ste slušali razne običaje, legende. Možda ste u neke vjerovali, dok u neke baš i ne. Kako god, neke legende se pričaju stoljećima.

Neki običaji se također praktikuju dugo. Ovdje vam donosimo narodno vjerovanje vezano za biljku i Vidovdan. Tačnije, šta s biljkom trebaju da urade momci i djevojke. Naime,  djevojke i momci mogu ubrati biljku koja se sove vidak ili vidovčica.

Potom je trebaju staviti ispod jastuka i onda će sanjati onoga kome su suđeni.  Vjeruje se da će djevojke upoznati svog budućeg muža, ako ovo urade. U Šumadiji je običaj da za Vidovdan iznesu sve stvari iz kuće.

Provjetre i napune dobrom energijom. Čak i novac kažu da treba iznijeti, provjetriti ga i izbrojati. Tako bi godina bila unosna. Savjetuje se da pojedete i neku zrelu voćku na Vidovdan.

Na Vidovdan se ne radi, ne pjeva i ne igra u znak poštovanja prema mr.tvima.  Ovo su bila neka vjerovanja i običaji vezani za Vidovdan. Da li ste znali ovo i da li ste možda praktikovali?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *