Važno za sve roditelje: Ako se 0vo sad događa, evo šta će biti za 20 godina
Breaking News

Važno za sve roditelje: Ako se 0vo sad događa, evo šta će biti za 20 godina

Važno za sve roditelje. Ako se ovo sada događa, evo šta će se desiti za 20 godina: Ponašanje roditelja prema djetetu igra zaista veliku ulogu u daljem životu. To dosta utiče na to u kakvu će dijete osobu izrasti. Ovdje vam donosimo neke savjete:

Pružite djetetu bezuvjetnu ljubav – Dijete treba da osjeća ljubav, toplinu, a ne da ga samo kupujete materijalnim stvarima. Također, nemojte da ucjenjujete dijete.

Npr. voljet ću te, ako budeš imao sve petice i sl.” Ne kažemo da djetetu sve trebate da dopuštate, da se npr ponaša bezobrazno, ali treba znati da ste tu i da ga razumijete  čak i kad ne ide najbolje.

Neka uči na vlastitim greškama – Dijete nemojte da držite pod staklenim zvonom. Dijete mora učiti, igrati se, pa i pogriješiti.

Ne gušite u djetetu osjećaj tuge, ljutnje – Mnogi roditelji galame na djecu jer su tužna ili ispoljavaju druge emocije. Naravno, reagovat ćete ukoliko se dijete ponaša bezobrazno, ali trebate i dozvoliti djetetu da ispolji emocije.

Ne postavljajte prevelika očekivanja – Nemojte da svoje snove ostvarujete kroz dijete. Ne znači da će dijete voljeti ili biti dobro u nečemu što biste vi voljeli. Samo ćete razočarati i sebe, a i dijete.

Provodite vrijeme sa djetetom – Koliko god da je vaš raspored pretrpan, nađite u moru obaveza vremena za svoje dijete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *