Ako ste rođeni u Jugoslaviji sigurno imate 0vakav ožiljak na ruci, znate li od čega?
Breaking News

Ako ste rođeni u Jugoslaviji sigurno imate 0vakav ožiljak na ruci, znate li od čega?

Ako ste rođeni u Jugoslaviji, onda sigurno imate ovaj ožiljak na ruci. Znate li od čega? Na ovoj slici vidimo ožiljak, tj. ožiljak od vakcine. Nije rijetkost da ovo vidimo, zar ne?  Kod mnogih možete uočiti ovaj 0žiljak ili primjetiti  da je možda izraženiji.

Ipak, kod mlađih generacija je sve manje uočljiv, pa su krenule šale kako po ovom 0žiljku prepoznajemo osobe koje su rođene u Jugoslaviji. Opet kažemo,  nemaju samo osobe koje su rođene u tom periodu ovaj 0žiljak.

Možete ga uočiti i kod  mlađih osoba samo što posljednje generacije nemaju  tako izražen.  Znate kako na društvenim mrežama krenu šale na određeni temu, tako se i sada šale na račun toga da vidljiviji 0žiljak od vakcine daje informaciju o tome da ste stariji, odnosno da ste živjeli u Jugoslaviji.

Ovo je ožiljak koji nastaje nakon primanja BCG vakcine. To je vakcina protiv tuberkuloze i prva vakcina koja se daje novorođenčetu. Nakon vakcinacije se javlja crvenkasta papula, koja kod neke djece prođe za vrijeme dojenja, a onda se u narednih mjesec dana ili dva formira 0žiljak.  Kod manje od 10% djece formiranje ovog 0žiljka može da izostane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *