Poznati sprski običaj koji svi praktikuju odnosi veliki broj života: Izgleda bezopasno, ali može imati katastrofalne posljedice
Breaking News

Poznati sprski običaj koji svi praktikuju odnosi veliki broj života: Izgleda bezopasno, ali može imati katastrofalne posljedice

Poznati srpski običaj koji praktikuju mnogi odnosi veliki broj života. ini se bezopasno, ali nije. U Srbiji se praktikuje paljenje  strnjike, što je dovelo do  štetnih posljedica, pa čak i gubitka ljudskih života.  To paljenje koji mnogi nesavjesni stanovnici izvode, dovelo je do uništavanja zemljišta, uništavanja korisnih mikroorganizama.

Naravno požar se lako širi i onda ugrožava druge prostore, a nažal0st bilo je i ljudskih žrtava. Prošle godine je zbog ovoga život izgubilo 14 ljudi, a podnijeto je oko 700 prijava. 28 000 požara je bilo registrovano na području čitave države.  19 000 je bilo na otvorenom području  sa visokom materijalnom štetom.

Pokrenuta je kampanja: “Ne pali strnjiku”. Cilj je sprječavanje ovog zabranjenog načina uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva. Ovaj nesavjesni postupak  je nedozvoljen i visoko rizičan način uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva.

Ovim zagrijavanjem  pri paljenju slame izgori i do tri tone humusa po hektaru, a za stvaranje centimetra humusa potrebno je 100 godina. Kao što smo već rekli, mnogi su nesavjesni i odlučuju se da to rade uprkos upozorenjima. Ne znamo šta se mora desiti da bi neki probudili svijest u sebi koja je očigledno čvrsto zaspala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *