Napravili masku koja uništava virus: Može da izdrži 50 pranja, evo šta naučnici savjetuju (Video)
Breaking News

Napravili masku koja uništava virus: Može da izdrži 50 pranja, evo šta naučnici savjetuju (Video)

Napravili masku koja uništava k0r0nu. Može da izdrži 50 pranja: Kada je riječ o trenutnoj situaciji, svi trebamo da se uozbiljimo i poštujemo mjere kako bismo zaštitili i sebe i druge. Nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i predmeta s kojima dolazimo u kontakt, kao i fizička distanca, mjere koje će smanjiti rizik od prenosa virusa.

Ne bi nam to trebalo biti tešk0. Kada je riječ o maskama, one su efikasne ako se nose pravilno.  Maska treba da pokriva nos i usta. Nošenjem iste ispod brade nećete ništa postići. Pedro Simas je osmislio masku koja smanjuje opasnost od prolaska virusa i  uništava ga u roku od 30 minuta. Zajedno sa svojim timom je razvio tu tkaninu.

Pedro je virolog koji radi na Institutu za molekularnu medicinu u Lisabonu. Ove maske se označavaju kao “MOxAdtech” a u tom sloju tkanine se nalazi aktivni sastojak za kojeg je potvrđeno da je efikasan protiv H1N1 i rota virusa.

Maska je u stanju da uništi 99% virusa,a  napravljena je od izdrživog materijala koji se može prati i do 50 puta. Ovaj stručnjak uz ovu masku preporučuje i ostale mjere zaštite, kao što je fizička distanca. Evo šta još kaže:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *