Da li se možemo zaraziti kupajući se u moru? Odgovor doktorice iznenadio sve
Breaking News

Da li se možemo zaraziti kupajući se u moru? Odgovor doktorice iznenadio sve

Evo da li se možete zaraziti kupajući se u moru: Ovo ljeto je drugačije od prethodnih. Sada se svijet suočava sa novim virus0m i zbog nastale situacije je nužn0 da uvedemo neke promjene. Poštovanje fizičke distance, nošenje maske, izbjegavanja bliskog kontakta, česta dezinfekcija ruku i površina su mjere koje će smanjiti rizik od prenosa k0r0na virusa.

Trebamo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.  Što se odlazaka na plaže tiče, ako već želite ljetovati onda birajte plaže koje nisu puno posjećene. Mjesta gdje se može održavati fizička distanca.  Prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), kupanje u moru, plivanje ne nosi velik rizik, ali ukoliko se pridržavamo fizičke distance.

Kada je riječ o bazenima, postoje informacije da hlor uništava virus.  Epidemiolog dr. Diana Nonković je također govorila o tim podacima. ” Ne bi predstavljalo p0sebnu 0pasnost, ako se pridržavam osnovne mere, a to je da svako ima svoj prostor- održavanje fizičke distance.”

Ovaj virus je još uvijek nepoznanica, pa se mnoge stvari ne mogu sa sigurnošću reći.  Na nama je da budemo odgovorni, čuvamo i sebe i druge.  Iako postoji mišljenje za hlor i dejstvo na virus, trebate uzeti u obzir da su bazeni dosta manji i da se tu nalazi više ljudi, te biva teže održavati distancu i čistoću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *