Ljekar upozorava: Ako ste pretili 0vo morate znati, a tiče se virusa
Breaking News

Ljekar upozorava: Ako ste pretili 0vo morate znati, a tiče se virusa

Kada je riječ o k0r0na virusu, prisutni su blaži i teži oblici. Osobe sa već narušeni zdravljem teže podnose, od onih zdravih osoba.  Mnogi misle da samo starije osobe  imaju teže posljedice, ali to nije tako. Sjetite se da imate mnogo mladih osoba sa nekim b0lestima.

Mlade i djecu sa srčanim manama, dijabetesom, osobe koje se liječe ili su seizliječile od r’aka, djecu sa raznim sindromima. Mogli bismo nabrajati do sutra rizične kategorije.  Stoga nemojte da budete neodgovorni, nesavjesni i da umanjujete ljudske živote.

Čak i da je starija osoba podlegla, žal0sno je. To može biti i neko vaš.  Svako se može zaraziti, ali je bitno da ne budemo neodgovorni. Opet ćemo reći, kakvu god vi teoriju imali o nastanku virusa, činjenica je da je virus tu.

Slušajte savjete stručnjaka, a ne osoba koje pišu neprimjerene komentare, vrijeđaju osobe koje su život posvetila izučavanjem virusa, a uz to ne znaju ni šta je virus. Gore smo nabrojali neke od rizičnih kategorija, a sada ćemo navesti još jednu.

Pretilost, osobe koje su pretile. Mogu biti i djeca, zar ne? Sa pretilošću dolaze brojne b0lesti. B0lesti srca bubrega, dijabetes i mnoge druge. Pretile osobe imaju veliku šansu da dobiju srčani udar prije svoje 30. godine.

Ispostavilo se da veliki broj mladih oboljelih završi na respiratoru baš zbog g0jaznosti. Doktor  Fuad Pašić, šef odjeljenja Opšte i abdominalne hirurgije, Klinike za hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla je izjavio sljedeće:

“U zadnjih mjesec dana   postoji  dio mlađih pacijenata koji nemaju udružena oboljenja, ali završe na aparatu za disanje. Takvi pacijenti su g0jazni, odnosno pretili.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *