Pogledajte šta su ronioci izvukli iz rijeke Vrbas: Građani se okupili, gurali se ko će prvi da vidi (Video)
Breaking News

Pogledajte šta su ronioci izvukli iz rijeke Vrbas: Građani se okupili, gurali se ko će prvi da vidi (Video)

Evo šta su ronioci izvukli iz Vrbasa. Ljudi nisu mogli da vjeruju: Sigurno ste često bili fascinirani pričama koje ste gledali u dokumentarnim emisijama. Ova priča dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Tačnije,  nedaleko od Banja Luke. Naime, srednjovjekovni mač je izvađen iz Vrbasa. Prije nego što je izvađen iz rijeke, za njega je bila pripremljena posebna posuda sa tekućinom.

Na maču je pronađeno dosta sedre i primjetno je da se mač tu nalazio stotinama godina. Samo čišćenje je trajalo danima jer nisu željeli da ga na bilo koji način oštete. Sličan ovom maču  se nalazi i  u muzeju Bosne i Hercegovine.

Stručnjakinja Danijela Jovanović smatra da ovaj mač pripada periodu iz 1463. godine kada je vođena bitka između iz bosanske i turske vojske. Opet, izvršit će se detaljnije analize kako bi došli do više podataka.  Ovdje možete da pogledate isječak o tome, vjerujemo da će vas zanimati:

Šta kažete na ovo otkriće? Emisije o historiji, ovakvim pronalascima su zaista interesantne. Dosta toga saznamo iz određenog perioda, informišemo se. Bilo bi dobro kada bismo više gledali te dokumentarne emisije koje nas mogu naučiti  mnogo toga.  Slažete li se?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *