Liječi sve, od pluća do kože: Napravite od zove sok, čaj i med (Recept)
Breaking News

Liječi sve, od pluća do kože: Napravite od zove sok, čaj i med (Recept)

Koliko ste upoznati sa ljekovitosti zove?  Ovdje ćemo navesti neke primjene ove biljke: Zova je dobra kod liječenja respiratornih pr0blema. Pomaže kod br0nhitisa, astme, kašlja, kao i začepljenja sinusa.

Pomaže kod alergija, te ima diuretsko dejstvo( tj ptiče izlučivanje m0kraće). Također, potiče i znojenje, što je također značajno u procesu izbacivanja t0ksina iz organizma., te snižavanju temperature.

Pomaže kod zatvora, također jača imunitet jer je bogata vitaminom C.  Dobro će doći i vašoj kosi.  Čajevi nam mogu pomoći kod brojnih stanja, ali naravno trebamo biti informisani o njihovom ljekovitom dejstvu. Kao i o tome kada ih smijemo koristiti, a kada ne.

U određenim stanjima i upotrebi određenih lijekova se konzumacija određenih biljaka ne preporučuje jer može izazvati suprotan efekat. Evo kako da napravite čaj od zove , pomoći će vam kod borbe protiv suhog kašlja:

Uzeti suhi cvijet zove. Znači, prije primjene cvijeće osušiti na tamnom  i suhom  mjestu.  Staviti u kuhanu vodu, procijediti nakon 5-10 minuta.

Losion za kožu: Zašto ne napraviti prirodan losion za tijelo?  Uzmete 25 grama suhog cvijeta i stavite u prokuhalu vodu(otprilike dvije šolje). Pokrijte i nakon 5-10 minuta procijedite.

Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, umočite vatu i tako čistite lice. Ova smjesa vam je dovoljna za tri dana. Vaše lice će biti čišće, ljepše. Također će umiriti upale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *