Koliko puta dnevno idete u wc? Vrlo važno, pogledajte koliko je normalno
Breaking News

Koliko puta dnevno idete u wc? Vrlo važno, pogledajte koliko je normalno

Važna brojka, koliko puta dnevno m0krite? Evo koliko je normalno: Ukoliko m0krimo češće nego što bismo trebali ili znatno manje, onda može značiti da postoji neki pr0blem sa mokraćnim traktom. Kako biste riješili problem i dobili adekvatnu terapiju, onda je potrebno da što prije odete kod ljekara i provjerite o čemu je riječ.

Kada je riječ o ženama, smatra se da  zdrava odrasla žena, zdravih prehrambenih navika i normalne kilaže mokri 6-7 puta dnevno, ako uzmemo u obzir da pije npr. do dva litra vode dnevno. Može se smatrati normalnim i mokrenje do 10 puta dnevno.

Od toga naravno zavisi i koliko se tečnosti pije, dob osobe, vrsta lijekova koja se koristi ili prisustvo neke b0lesti. Kada je riječ o trudnicama, smatra se da zdrava trudnica,kojoj je prirast mase unutar očekivanih vrijednosti, te trudnica koja nosi jedan fetus,  trebala bi normalno m0kriti 8 puta svaka 24 sata, do p0roda.

Na veću frekvenciju m0krenja utiču naravno i hormoni,  pritisak maternice na m0kraćni mjehur i sl. Trudnicama se savjetuje i da idu samoinicijativno mokriti kako bi spriječile razvoj m0kraćnih infekcija. Inače se ne preporučuje da “trpite m0kraću”. To je l0še za bubrege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *