Gazite je po dvorištu, a niste ni svjesni da liječi sve: Evo za šta je dobra muška, a za šta ženska bokvica
Breaking News

Gazite je po dvorištu, a niste ni svjesni da liječi sve: Evo za šta je dobra muška, a za šta ženska bokvica

Gazite je po dvorištu, a ne znate da liječi sve od glave do pete: Često nismo upoznati sa biljkama i ljekovitim dejstvima koje  one posjeduju. Dešava se da biljku smatrate korovom, a kasnije se iznenadite kada čujete koliko je ljekovita.

Sigurno znate za bokvicu( Plantago mayor, Plantago minor). Postoje muška i ženska bokvica, a nose brojna ljekovita svojstva. Obje bokvice su odlične za kožu. Možete ih koristiti kao losion. Također, pomoći će kod zarastanja rana i ugriza insekata.

Često bi se list bokvice stavljao i u cipele da spriječi nastajanje žuljeva ili ublaži b0l kod istih. Bokvica sadrži mbrojne minerale, posebno kalijuma koji je dobar za srce.  Također, pomažu kod brohnitisa, astme, te ostalih respiratornih teg0ba.

Obično se koristi muška bokvica.   Također čisti krv, jača imunitet.  Možete napraviti čaj, tako što u ključalu vodu stavite bokvicu i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Onda procijediti. Odličan je diuretik. Muška bokvica se bere u martu i aprilu (mladi i nježni listovi).

Možete konzumirati kao čaj, supu ili salatu. Pošto je ukus malo g0rkast, možete potopiti pola sata u mlakoj vodi prije nego što je konzumirate.  Listove sušite što prije jer brzo pocrne. Dobro je da bokvicu miješate sa drugim povrćem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *