Korisno

Ljudi je gaze po dvorištu, a nisu svjesni kakav je lijek: Pogledajte za šta je dobra muška, a za šta ženska biljka

Gazite je po dvorištu, a niste svjesni da liječi sve: Dešava se da neke biljke smatrate korovom, a niste ni svjesni koliko mogu biti ljekovite. Bilo bi dobro da se informišete više o biljkama i njihovom ljekovitom dejstvu.

O prirodnim lijekovima i njihovoj učinkovitosti smo dosta puta govorili u našim člancima. Bokvica je veoma zdrava. Postoje dvije vrste, muška i ženska bokvica( Plantago major et minor). Bokvica sadrži brojne minerale, posebno kalijum koji je dobar za rad srca.

Najčešće se koristi muška bokvica i to za jačanje krvi, imuniteta. Odličan je diuretik, odnosno potiče lučenje tečnosti iz organizma. Možete praviti supu, čaj ili konzumirati kao salatu. Samo imajte u vidu da ukus može biti gorak.

Prije jela bi zato bilo dobro da potopite bokvicu u toploj vodi.  Listove isušite, ali pazite da ne pocrne.  Čaj se priprema tako što  list bokvice stavite u ključalu vodu, a onda ostavite da odstoji jedno 10-ak minuta. Nakon toga procijedite i popijete.

Možete bokvicu da jedete kao salatu, da je miješate sa drugim povrćem. Tako će biti ukusnija.  Vidite kako neke biljke koje čupamo iz dvorišta i smatramo korovom, mogu biti korisne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *